Ministers Slob en Van Engelshoven van Onderwijs steken ruim 8 miljard extra in het onderwijs

De ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven steken ruim 8 miljard euro extra in het onderwijs. Er wordt dus diep in de buidel getast, voor basisschool tot aan de universiteit. Maar waar wordt al dat extra geld aan besteed? En zet het ook echt zoden aan de dijk? Daarover praten we met de twee ministers, schooldirecteuren Jan-Mattijs Heinemeijer en Eva Naaijkens en studente Dahran Coban.

Zomerschool
Schooldirecteur Jan-Mattijs Heinemeijer wil over één ding heel duidelijk zijn. “Met dat geld gaan we hele mooie dingen doen.” De directeur is van mening dat er op dit moment teveel gepraat wordt over achterstanden en zomerschool, terwijl er meer nodig is dan dat. “Onderwijs is meer dan een diploma halen en lesgeven. We hebben ook de opdracht kinderen iets van de wereld mee te geven en met name zelfontwikkeling. Die twee aspecten staan onder druk, dat gaan we niet oplossen met een zomerschool.”

Structurele extra middelen
Ook Eva Naaijkens die schoolleider is op een basisschool in Amsterdam is erg blij met de extra steun. “Ook voor het primair onderwijs waren de extra middelen echt nodig. Er zijn grote verschillen tussen scholen. Deze waren er al, maar worden door corona alleen maar meer uitvergroot. Ik ben heel erg blij met het geld en kan er alleen maar om juichen, maar hoop tegelijkertijd ook dat dit soort middelen structurele extra middelen gaan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spiegelbeeld in laptopscherm 
Studente Dahran Coban pleit voor studenten. “Het gaat met de studievoortgang op dit moment best wel goed, maar studenten gaan er mentaal echt aan onderdoor. Ik hoor verhalen van mensen die de instelling al sinds maart vorig jaar niet meer gezien hebben. Sommigen zeggen dat ze alleen nog hun eigen spiegelbeeld zien in hun laptopscherm.”

Eén dag in de week
Minister Ingrid van Engelshoven probeert dagelijks in te breken bij online colleges, zodat ze de kans krijgt om met studenten te spreken. In die gesprekken hoort ze soortgelijke verhalen. “De nood is hoog en studeren is zoveel meer dan alleen maar je tentamens halen. Het is ook de tijd waarin je een stap zet in je vrijheid en essentieel in je ontwikkeling.” Daarom gaan er nu zo snel mogelijk stappen worden gezet om studenten te helpen. “De stap die we zo snel mogelijk willen zetten is zo veel mogelijk studenten op z’n minst een dag in de week naar de instelling toe.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen