Jaap Goudsmit: ‘Achteraf gezien was het een verkeerd besluit om de scholen te sluiten’

Viroloog Jaap Goudsmit denkt dat de samenleving weer open kan als alle zestigplussers gevaccineerd zijn. Dat is volgens hem haalbaar binnen twee maanden, maar helemaal van corona komen we helaas nooit meer af. Dat schrijft hij in zijn nieuwe boek ‘Vrij van Corona’. 

Volgens Jaap Goudsmit gaat de verspreiding van het virus zich steeds verder verplaatsen richting de kinderleeftijd, waardoor steeds jongere kinderen besmet gaan worden. “Maar wat we zien is dat de hoeveelheid ziekte die veroorzaakt wordt vrij klein is.”

“In de toekomst kan je gelijk met de griepprik en de pneumokokkenprik vanaf september gewoon altijd Covid vaccineren. We zien nu dat deze vaccins allemaal, zelfs al na de eerste prik, de ziekte en het aantal sterfgevallen voorkomen. Maar de verspreiding van die nieuwe varianten voorkomt het eigenlijk amper. Je bent besmettelijk, dus je hebt in de keel virus, maar de kans dat het je longen aantast is blijkbaar verkleind.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Testen, testen, testen
“Als je de ouderen zo snel mogelijk vaccineert, bescherm je de gezondheidszorg en de zorgmedewerkers het beste “, gaat Goudsmit verder. Volgens de viroloog kunnen we door veel te testen op termijn ook weer de samenleving stukje bij beetje openen. “Er zijn nu testen die je bij de ingang van grote evenementen of restaurants kunt gebruiken. Er zijn honderduizenden pilots gedaan, dit is gewoon bruikbaar in de thuissituatie. Ik ben er nog veel meer voor dat mensen die testen thuis hebben. Het probleem waarmee we op dit moment zitten is dat er geen orgaan is die deze testen goedkeurt in Nederland.”

“Er is een situatie ontstaan waar alleen de overheid over die sneltesten gaat, maar de overheid moet gaan over de goedkeuring voor de markt, waardoor je weet dat je ze gewoon kunt gebruiken in café’s, restaurants of grote evenementen.” Volgens Goudsmit geldt voor scholen exact hetzelfde en hadden ze gewoon open kunnen blijven. “Achteraf gezien was het een verkeerd besluit. Als er meer getest was, hadden met name de lagere scholen open kunnen blijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen