SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen sluit regeren met de VVD niet uit

Haar partij stuurde het kabinet naar huis en roept al jaren dat de marktwerking in de zorg een slecht idee is. Toch weet de partij van Lilian Marijnissen daar nog niet van te profiteren in de peilingen. Bij Op1 vertelt de lijsttrekker van de Socialistische Partij (SP) hoe zij gaat proberen om daar verandering in te brengen.

“Wij hopen toch wel dat we zetels gaan winnen. We hebben er nu veertien, dus winnen is alles meer dan dat”, zegt Marijnissen. In het partijprogramma van de SP staat onder meer dat het minimumloon omhoog moet, de winstbelasting aangepakt moet worden en dat het bedrijfsleven meer moet doen voor de samenleving. In het partijprogramma van de VVD staan dezelfde punten. Is voor Marijnissen regeren met Mark Rutte een optie? “Wat kan zal uit de verkiezingsuitslag moeten blijken. Daar zal alles vanaf hangen. Als de SP zo groot wordt dat we fundamentele verandering kunnen afdwingen, dan wordt het interessant natuurlijk.”

Marijnissen sluit de VVD dus niet uit, zoals haar voorganger Emile Roemer bij voorbaat wel deed. Marijnissen zegt dat ze bij haar aantreden heeft gezegd dat ze de VVD in de tijd van het neoliberalisme, wanneer alles aan de markt wordt overgelaten, wel uitsluit. Ze noemt de dominantie van het neoliberalisme ook als logische oorzaak voor het feit dat haar partij de afgelopen jaren niet geregeerd heeft. “Wij zijn de linksbuiten van het parlement, dat zullen we ook blijven. En als we in een coalitie terecht zullen komen, dan blijven we dat ook.”

Marijnissen benadrukt dat we nu weliswaar in een grote crisis zitten, maar dat de verkiezingen niet alleen over de huidige coronatijd gaan, maar ook over de komende vier jaar. “We hopen dat we straks in een gevaccineerd land zitten, maar het zou ook moeten gaan over hoe we betaalbare huizen krijgen en of je je eerlijke deel wel krijgt. Gaan we naar winstdeling toe met de bedrijven? Schaffen we het eigen risico nou eindelijk af? Al die mooie praatjes in de verkiezingsprogramma’s komen ons bekend voor, maar het zijn allemaal maar woorden. Een grote SP is de enige garantie dat er ook wat gaat veranderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Marktwerking in de zorg

Al jaren heeft de SP het over marktwerking in de zorg. Er zijn te weinig handen aan het bed, daarin lijkt Marijnissen ook gelijk te krijgen. “Wij willen de zorgkosten eerlijker gaan betalen, door het bijvoorbeeld inkomensafhankelijk te maken. Wij willen het eigen risico afschaffen, om de zorg toegankelijk te houden voor iedereen.”

Verkiezingen

Marijnissen gaf al aan dat alles meer dan veertien zetels als winst wordt gezien. Maar blijft zij dan ook de partijleider als dat de SP niet gaat lukken? Volgens de laatste peilingen staat haar partij op tien zetels. “Wat mij betreft wel, maar dat is uiteindelijk altijd aan de partij. Dit worden mijn eerste verkiezingen als lijsttrekker van de SP, ik heb daar heel veel zin in, de campagne moet nog gaan beginnen. Ik ben ervan overtuigd dat als we Nederland eerlijker willen maken, als we die tweedeling willen aanpakken, een grote SP daar de garantie voor is. We zien nu mooie woorden, maar uiteindelijk is daar nog heel weinig van waargemaakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen