‘Dit zou ik coronahooligans willen noemen’

Rellen zondag in Amsterdam en Eindhoven, nadat illegale demonstraties tegen de coronamaatregelen door de politie werden beëindigd. Er was ook onrust in Enschede, Helmond, Tilburg, Venlo, Stein en Den Haag. In Eindhoven werden door relschoppers op grote schaal vernietigingen aangericht en moest de politie met waterkanonnen en traangas ingrijpen. 

Frank Paauw, korpschef van de politie Amsterdam, praat over het geweld van afgelopen weekend: “Ten eerste is het geweld tegen de overheid. Er lopen een hoop mensen die overal tegen zijn. De politie is op dat moment de personificatie waartegen zich dat keert.”

“Wij konden rond 18.00 uur de laatste aanhoudingen verrichten. We hadden twee groepen ingesloten, van respectievelijk 30 en 50 man. Daarmee haal je de laatste twee angels eruit”, vertelt Paauw.

De politie heeft 100 arrestaties verricht op 1500 demonstranten. Al bestaan deze groepen met mensen niet uit doogewone demonstranten, volgens Paauw. “De terminologie van demonstranten is het voorbij natuurlijk. Er zitten ook mensen bij die redelijk vredelievend zijn, maar daaromheen zit een schil, een hele brede variëteit die deze mensen als schild gebruiken om zelf de confrontatie met de politie op te zoeken en daarbij geweld te kunnen gebruiken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verslaggever Jan Peels van Omroep Brabant vertelt wat er zich in Eindhoven afspeelde. “Ik ben ook bezig geweest om mijn cameraman veilig te houden. Want die staat natuurlijk door zijn camera te kijken en die ziet al die stenen die door de lucht komen niet aankomen, dus af en toe heb ik hem wel naar achteren moeten trekken.”

“Ik vond het heel heftig wat er in Eindhoven gebeurde, ik heb zoiets nog niet eerder in Nederland gezien. Dat er zo massaal op de politie werd ingegooid en ook de manier waarop de politie weer reageerde, dat heb ik nooit eerder gezien. Het zijn natuurlijk allemaal momenten na elkaar. Het is een soort kat-en-muis-spel. Het probleem is dat je objectief verslag wilt doen,  maar dat gaat niet wat je zit natuurlijk achter die linies van de politie,” zegt Peels.

Hubert Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij vertelt hoe hij aankijkt tegen al die plekken in het land waar het afgelopen avond en nacht onrustig is geweest. “Het is natuurlijk vreselijk. Met name wat in Eindhoven is gebeurd, maar ook andere collega’s die de afgelopen nacht noodbevelen hebben moeten uitgeven in tal van plaatsen in het land. Dit is geen demonstreren, dit zou ik coronahooligans willen noemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven vertelt telefonisch over het geweld in zijn stad. “Om 13.00 uur meldde zich de eerste groep van honderden mensen vanuit alle hoeken en gaten zich op het 18 Septemberplein. Ze werden aangesproken door de massaal aanwezige politie. Op hetzelfde moment werd onder jassen allerlei wapentuig vandaan getrokken en kwam het tot een confrontatie. Dan kan ik niet meer spreken van een demonstratie. Dit was puur een uiting van geweld tegen de politie met als kenmerk mensen te verwonden en vernielingen aan te richten.”

“Ik kreeg de beelden rechtstreeks door, als je dan ziet wat er met je stad gebeurt. Het wordt gewoon gesloopt door een stel vandalen, andere woorden heb ik er niet voor. Die zijn hier puur gekomen om die stad te verbouwen en de politie naar het leven te staan. Dit is ongekend”, gaat Jorritsma verder.

De burgemeester vertelt dat hij na deze rellen geen enkele behoefte heeft om welke demonstratie dan ook nog toe te staan. De volksgezondheid staat voor hem nu voorop. “Maar het heeft weinig geholpen, want mensen komen dan zonder aankondiging van een demonstratie, met alle gevolgen van dien. Ik had honderden agenten paraat staan, maar in een stad met zo veel wegen en zo veel stegen kun je de hele stad wel in een staat van beleg plaatsen, maar dat is bijna onmogelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

We hebben beelden gezien van hard ingrijpen, ME, traangas en waterkanonnen. Frank Paauw: “Ik vind dat wij in Amsterdam heel gefaseerd en gedoseerd onderscheid proberen te maken tussen mensen die echt van kwade wil zijn en mensen die in alle naïviteit proberen te demonstreren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen