Reuk kwijt door corona: ‘Voor mij is de coronageur chloor – ik heb continu het gevoel alsof ik net uit het zwembad kom’

Niet meer kunnen ruiken of proeven is een van de meest voorkomende symptomen van het coronavirus. Janneke Snoeijen en Hidde de Brabander verloren net als 75 procent van de corona-patiënten hun reuk- en smaakvermogen. Ze vertellen waarom dat voor hen helemaal vervelend is en KNO-arts Wilbert Boek legt uit hoe dat kan en wat je er aan kan doen.

Hidde de Brabander is meester patissier, dat betekent dat hij zijn neus goed kan gebruiken bij zijn werk. Het is voor hem dus extra moeilijk als het ruiken ineens niet meer gaat. Hij vertelt wat de geur van corona voor hem is. “De coronageur is voor mij chloor. Ik heb continu het gevoel alsof ik net uit het zwembad kom en te veel zwembadwater binnen heb gekregen. Die prikkeling heb ik soms ook nog in mijn neus. Maar ook de viswinkel en soms koffie ruikt naar chloor.”

Voor Janneke is de geur net als ui. “Meest gekke dingen is dat ik na het douchen het idee heb dat ik naar sportschool ruik. Daar word je ook een beetje onzeker van. En bij pas gewassen was ruik ik soms wat smerigs en dan moet je het ook nog aantrekken. Hidde de Brabander: “Je verliest gewoon vertrouwen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen