Marion Koopmans, Xander van der Wulp en Hubert Bruls over de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge

Dinsdagavond gaf het kabinet weer een persconferentie waarin we bijgepraat zijn over de stand van zaken rondom het coronavirus en de maatregelen die nodig zijn om het aantal besmettingen terug te blijven dringen. De boodschap van Rutte is duidelijk: nog even de tanden op elkaar. Het kabinet wil dat Nederlanders Sinterklaas met weinig mensen vieren. Over de kerstdagen is nog geen duidelijkheid te geven, daar zal het kabinet begin december pas op terug kunnen komen. Zijn deze maatregelen genoeg? En hoe denkt de Tweede Kamer erover? Met viroloog Marion Koopmans, politiek commentator van de NOS Xander van der Wulp en voorzitter Veiligheidsberaad Hubert Bruls bespreken we het.

In de persconferentie geeft premier Rutte aan dat het vieren van pakjesavond nog binnen de regels van de gedeeltelijke lockdown moet. ”Dus bijvoorbeeld de jaarlijkse familiebijeenkomst over een paar dagen te verdelen.” Politiek commentator van de NOS Xander van der Wulp over deze oproep: ”Ik denk wel dat bijvoorbeeld Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad hier straks nog wel een taak aan krijgt. Gaat iedereen zich hieraan houden en niet toch vier of vijf personen uitnodigen?” Bruls: ”Laten we hopen dat dat niet gaat gebeuren.”

Het perspectief
Xander van der Wulp vond de toon van deze persconferentie wat vaag. ”Het werd niet helemaal duidelijk wat nou het perspectief is. Het leek erop dat ze zich hadden voorgenomen om geen valse beloftes te doen. De hoofdboodschap was: we zijn voorlopig nog niet klaar met de corona-maatregelen. Tussen de regels door kreeg ik de indruk dat cafés bijvoorbeeld, zeker tot half januari niet open kunnen. Alleen de extra maatregelen van twee weken geleden om bijvoorbeeld zwembaden, pretparken, musea en dierentuinen te sluiten werd weer teruggedraaid.”

Viroloog Marion Koopmans  denkt dat de boodschap van Rutte om Sinterklaas in kleine groepen te gaan vieren, een goede is. ”Het basale idee blijft: groepen vermijden. Daar komen de meeste verspreidringen voor en dan is de maand december natuurlijk een lastige.” Ook denkt Koopmans dat het weer openen van onder andere musea, theaters en zwembaden geen probleem hoeft te zijn. ”Ze gaan natuurlijk open onder heel duidelijke restricties.” Het weer openen van pretparken vindt Koopmans een minder goed plan. ”Je wil geen grote groepen bij elkaar. Goed georganiseerde doorstroomlocaties kunnen wel, maar bij pretparken is dat lastiger.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oud en Nieuw
Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is blij met het afgekondigde vuurwerkverbod. ”Oud en Nieuw wordt in december voor ons de grootste uitdaging. Kerst is überhaupt al een feest waar het iets meer ingetogen is in vergelijking met de jaarwisseling. Uit veiligheidsperspectief zijn de kerstdagen ongeveer de rustigste dagen van het jaar. Met Oud en Nieuw willen mensen toch even naar buiten. Daar moeten snel al duidelijke richtlijnen over komen.”

Bruls zou dus graag willen zien dat er snel duidelijkheid komt over wat er met Oud en Nieuw wel en niet mag. ”Het meest simpele om te zeggen is natuurlijk: niets mag. Dan is de kans natuurlijk wel groot dat het spontaan en illegaal alsnog gaat gebeuren. Het moet wel goed georganiseerd worden, anders krijg je illegaliteit. Als we alleen maar nee blijven zeggen, dan moet er handhaving bij komen. Dat is ook de reden om hier snel duidelijkheid over te geven, want dit soort kleine evenementen organiseer je niet in een paar dagen.”

Carbidschieten
Hubert Bruls maakt zich zorgen over de run op melkflessen voor het carbidschieten. “In sommige gemeenten is de verkoop van melkflessen enorm gestegen Het zal niet overal mogen, want je moet dit soort taferelen niet in het centrum van Amsterdam hebben. Er zijn gemeentes die hier heel veel ervaring mee hebben en waar het waarschijnlijk dus goed georganiseerd kan, maar op sommige plekken kan het echt niet. Ik verwacht ook dat het op bepaalde plekken alsnog verboden gaat worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Hubert Bruls, Marion Koopmans en Xander van der Wulp terug. 

Vergelijkbare artikelen