Medisch directeur van Pfizer in Nederland Marc Kaptein over het veelbelovende coronavaccin: ”ik zou ‘m ook aan mijn dochters geven”

Deze week werd bekend dat het coronavaccin van farmaceut Pfizer volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. Voorkomen we daarmee ook een derde golf en, belangrijker nog, is het einde van de coronacrisis dan eindelijk in zicht? We praten erover met Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer in Nederland.

Marc Kaptein, zou zichzelf met het coronavaccin van zijn concern laten inenten “en mijn dochters ook.” Volgens Kaptein is er eindelijk een beetje licht in de tunnel te zien. ”We weten nog niet precies hoe lang dit vaccin gaat werken, maar we verwachten dat bij het twee keer inenten van dit vaccin je ongeveer een jaar beschermt bent.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De angst
Een angst van veel mensen is om straks bijwerkingen van een vaccin te krijgen. Moeten we daar bij dit vaccin van Pfizer ook bang voor zijn? Kaptein: ”De angst voor de bijwerking is misschien wel belangrijker dan de bijwerking zelf. Dat zie je ook in het debat dat hierover gevoerd wordt. De bijwerking die wij gezien hebben – in de laatste klinische fase – kenden we al uit de eerste en tweede fase. Dat gaat om moeheid, koorts en koude rillingen. En beperkt aantal van de deelnemers hadden deze bijwerkingen.”

Kan het zijn dat de bijwerkingen van dit vaccin op lange termijn erger kunnen worden dan griepverschijnselen? ”We weten wat het op de korte termijn doet en die bijwerkingen zijn beperkt. Op lange termijn hopen we dat ook, maar dat weten we nu nog niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verdienen aan vaccin
Na het veelbelovende nieuws van farmaceut Pfizer schoot de aandelenkoers van dit bedrijf omhoog. De topman van het bedrijf in Amerika heeft zijn aandelen direct verkocht. ”Die koers is inmiddels niet meer zo hoog als dinsdag. De CEO heeft al lang van te voren aangegeven zijn aandelen te verkopen, dus dit moment was toeval”, zegt medisch directeur van Pfizer Nederland Marc Kaptein.

Kaptein: ”We gaan zeker geld verdienen aan dit vaccin en dat is maar goed ook, omdat we ook nog veel anderen dingen te doen hebben. We moeten anti-virale middelen ontwikkelen en gen-therapie naar de patiënt krijgen. Daar wordt met deze winst weer in geïnvesteerd.”

Bekijk hier het hele gesprek met medisch directeur van farmaceut Pfizer Marc Kaptein terug. 

Vergelijkbare artikelen