Minister Stef Blok stelt Assad aansprakelijk voor grove schending mensenrechten: “We kunnen nu bewijzen indienen, als Syrië de daders niet wil opsporen”

Nederland laat zijn tanden zien richting Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok stelt het regime van de Syrische premier Assad aansprakelijk voor grove schendingen van de mensenrechten. Ons land heeft bewijs dat Assad zich schuldig heeft gemaakt aan vreselijke misdrijven zoals martelingen, de inzet van chemische wapens en bombardementen op ziekenhuizen. Ook gaat zijn land al tien jaar gebukt onder een hevige burgeroorlog.

Premier Assad ontkent al jaren dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de aanklachten van andere landen. Het concrete bewijs ontbreekt volgens hem. Minister Blok vertelde vrijdag bij Op1 dat niets minder waar is: Nederland heeft een bewijzenbank opgesteld en over langere tijd materiaal verzameld waarmee de druk kan worden opgevoerd. “De grote hoeveelheid bewijsmateriaal is de reden dat we nu actie kunnen ondernemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nederland was lid van de Veiligheidsraad, waar minister Stef Blok al sinds 2017 aandacht vraagt voor de situatie in Syrië. “Maar onze initiatieven zijn daar steeds geblokkeerd door het Russische veto. We zijn daarom andere routes gaan zoeken: we hebben een bewijzenbank opgesteld.” Tussen het bewijsmateriaal dat Nederland verzameld heeft tegen Assad bevinden zich onder andere opnames van martelingen en getuigenissen van slachtoffers, die zelf ook de daders kunnen aanwijzen.

Verdrag tegen foltering

Het bewijs kan ingezet worden, omdat Syrië en Nederland samen met andere landen een verdrag hebben ondertekend tegen foltering en andere wrede, onmenselijke en onterende behandelingen of bestraffingen. Dit verdrag biedt Nederland de mogelijkheid om naar het Internationale Gerechtshof in Den Haag te stappen met de getuigenissen. “Als Syrië niet wil meewerken om de daders op te sporen en te vervolgen, kunnen we naar het Internationale Gerechtshof stappen op grond van dat verdrag. We kunnen daar aantonen dat Syrië het anti-folteringsverdrag heeft geschonden.”

Kijk het hele gesprek met Stef Blok hier terug. 

Vergelijkbare artikelen