Arts-microbioloog Jan Kluytmans leidt onderzoek naar betrouwbaarheid corona-sneltest

Nederland is gestart met een grootschalig onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatests die in een kwartier duidelijk maken of je bent besmet. Als alles meezit is de sneltest al in het najaar beschikbaar voor sectoren als het onderwijs en de zorg. Dat is hard nodig, want vrijwel alle coronatestlocaties zitten vol. Arts-microbioloog Jan Kluytmans leidt het onderzoek. 

Het probleem ligt niet zozeer bij de GGD’s, volgens Kluytmans. “Die hebben het over het algemeen best goed geregeld, maar de capaciteit van de laboratoria schiet tekort om aan de vraag te voldoen. Dan kun je mensen wel naar de teststraat laten komen, maar als de test niet gedaan wordt heeft het niet zoveel zin.”

De testen die we nu doen zijn de mooist testen volgens Kluytmans. Deze zijn alleen relatief duur, vereisen hele ingewikkelde apparatuur en ze duren lang. Daarom zijn er nu een aantal gerenommeerde bedrijven die sneltesten op de markt brengen en Kluytmans onderzoekt met een team of deze voldoen. Hij legt uit dat de werking van deze testen vergelijkbaar is met een zwangerschapstest.

Feike Sijbesma

Kluytmans benadrukt het belang van de speciaal coronagezant van het kabinet. “Je hebt mensen nodig die een netwerk hebben en in het internationale speelveld het verschil kunnen maken. We hebben die sneltests gewoon nodig.”

Er heerst wat onduidelijkheid over het aanblijven van Feike Sijbesma. Vorige maand kwamen berichten naar buiten dat hij per 1 september zou stoppen in zijn rol, maar dit is niet juist laat de woordvoerder van de coronagezant ons weten. Zoals door het ministerie in augustus bekendgemaakt, rondt Sijbesma zijn werkzaamheden deze maand af en blijft daarna beschikbaar als het kabinet hulp nodig heeft.

Licht aan de horizon

“Als we niet op te veel barrières stuiten, zullen we binnen 4-6 weken weten of de sneltests werken,” zegt Kluytmans. “Er komt echt wel wat licht aan de horizon, maar dan moeten we wel een goede test hebben en goede afname. Mijn verwachting is dat we een moeilijk najaar krijgen en een moeilijke winter, maar er zijn goede ontwikkelingen bij de vaccins en diagnostiek. We hebben toch wel de verwachting dat we in het voorjaar een hele andere situatie hebben.”

Minder aandacht voor corona

Tot slot wordt de vraag opgeworpen of er niet wat minder aandacht voor corona moet zijn in de media – iets waar Op1 zich ook schuldig aan maakt –  zodat er wat meer rust komt om te werken. Dat zou Kluytmans niet slecht uitkomen geeft hij aan. “In ons lab wordt veel overgewerkt en wordt gewerkt  onder hoogspanning. Ze doen een fantastische job en dan komt er ook nog veel kritiek, dat is niet altijd even makkelijk. Maar goed, ze gaan gewoon als bikkels door.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vergelijkbare artikelen